Comtoise met balansgang c060321

Zeer zeldzaam exemplaar: een comtoise met balansgang. Klok is 18 cm breed en komt zeer waarschijnlijk uit de Franse streek Haute Saone. De constructie is zeer afwijkend, zie o.a. zijn gebogen stijlen. Deze zijn bedoeld om voldoende touw op de opwindklossen te krijgen. Het gietstuk is origineel maar zit toch vreemd op de kooi gemonteerd. Zee hoogstwaarschijnlijk heeft deze klok ook pinakels gehad langs het belhek. Een schoef zit er nog in de andere is manco. De belsteun is veel te iel en klopt niet, die is later gemonteerd. De drager van Balans is ooit gebroken geweest en hersteld. Balansgang werkt wel.! Het slagwerk wordt bepaald door een lantaarnachtige constructie met een sluiterschijf. De deuren zijn manco, zo ook de achter steunen op de achterwand.. De cijferring is niet van tin of lood maar van ijzer! Zeer aparte klok en heb ik nog nooit eerder gezien. Ik verwacht dat deze klok een vroeg exemplaar is uit de tijd rond 1720 of eerder. Klok is te koop in deze staat. Hoge prijsklasse.