comtoise, schotel fretje, c030321

Een zeer opvallend klein klokje van 16.5 cm breed. Afkomstig uit de Jura. Gesigneerd en gedateerd met C.F. Lede – Morez (Deze aanvullende Z , die ik niet wist te ontdekken heb ik mogen ontvangen van een goede klokkenvriend uit Frankrijk waarvoor dank) Brun en Conte 1781. Het messing voorfrontje met signatuur en jaartal is 100% origineel. Het klokje heeft de ronde symbolen van een vrijmetselaarsgilde. Het klokje is door mij gerestaureerd en heeft 2 nieuwe belletjes gekregen. Een voor het slagwerk en de andere voor de wekker. De deurtjes waren ook manco en bijgemaakt. Het wijzerplaatje is origineel maar wel in zijn geheel gerestaureerd door een vakvrouw. Normaal houd ik niet van gerestaureerde plaatjes maar in dit geval toch iets anders. Het wijzerplaatje had in het verleden aan de achter 3 bevestigingspunten. Die waren verdwenen en heeft men al vroeg het wijzerplaatje met kleine haakjes vastgezet. De wijzertjes die er op zaten was een pijn voor het oog (20ste eeuws ijzeren wijzertjes) die heb ik er af gehaald . Met 18 eeuws materiaal heb ik nieuwe tulp wijzertjes gemaakt. Het uurwerkje is van goede kwaliteit en is zwaar voor zo’n klein klokje. Klokje heeft nog wel een technisch mankement in het slagwerk maar is te verhelpen. Het scheppertje moet namelijk vervangen worden. Bij aanschaf bleek er een zeer lange slinger( 180 CM ) bij te zitten maar is nog niet uit getest. De fret was ook manco en is door mij van oud 18 eeuw materiaal bijgemaakt. Vraagprijs compleet met gewichten slinger enz. 5.400 EURO.