Comtoise haute saone c070422

Comtoise uit de haute Saone C070422 Een bijzonder extreem zeldzaam exemplaar uit de Haute Saone. De eenvoud spat er van af. Het klokje van 18,2 mm breed is ergens geboren in de eerste kwart van de 18e eeuw. Zeer vroeg en ik ken er maar 1 en die staat in het boekje van Ton Bollen, afbeelding 12. (Alleen de uurwerken verschillen duidelijk. ) Dit klokje heeft een fraai beschilderde wijzerplaat en is met bloemen versierd. (ORIGINEEL!!!) De kleuren zijn mooi gebleven. ondanks de heel lichte aantasting van vuil. De kooicontructie is van zeer eenvoudig smeedwerk, de aanzicht is mooi recht gesmeed maar de achterzijde is rond en ruw gebleven. De wekker is compleet alleen het wekkerschijfje is ooit vervangen door een later exemplaar.. Waarschijnlijk van een vouwslinger. Het wijzertje is een gegoten exemplaar. Dwangslag heeft een bijzonde contructie. Klok heeft een klein ankertje boven op het ankerrad (verfijnd) . Met deze kleine vertanding heeft de klok een vrij lange slinger nodig. Zeer bijzonder is het zeer hoge open slingerhuis die gemonteerd is op de achterplaat. Het belletje klinkt als muziek in de oren en is origineel, zoook het belhekje. Klok verkeerd nog in de gevonden staat. , geen gewichten geen slinger aanwezig. (een origineel certificaat van echtheid uit de 70 -tig jaren aanwezig) Prijs op aanvraag.