15e eeuwse klok D160922 (VERkocht-sold-vendu)

Vroege Gotische ijzeren wandklok. Waarschijnlijk Zuid-Nederlandse, gewichtsaangedreven wandklok, gemaakt in de 15e eeuw. De kast, volledig gemaakt van ijzer, bestaat uit een geplaatste lijst met open zijkanten, gevormde hoekstijlen, verfraaid met typische ‘neuzen’ en eindigend in slanke finials, gevormd op de gotische manier. De geschilderde wijzerplaat is overwegend groen met een verguld geschilderde gotische kapittelring, gesmede stalen hand en een grote rode alarmschijf met twaalf gaten en een gevormde ijzeren pin voor het instellen van de alarmtijd. Het acht uur durende ijzeren uurwerk is vierkant gepositioneerd ten opzichte van de wijzerplaat en wordt aangedreven door twee gewichten met contragewichten. De rijdende trein heeft een berm echappement met balans met een verticaal kroonwiel en twee andere wielen. Balans is vervangen. De slagtrein wordt geregeld door een inwendig gesneden telwiel dat op de achterklepplaat is gemonteerd en geeft het uur volledig aan op een gevormde bronzen bel, gemonteerd in een typische belriem met ‘neuzen’ in de vorm van paardenkoppen. Het gewichtsgestuurde alarm is aan de buitenkant van de achterklepplaat gemonteerd. • Deze klok vertoont grote gelijkenis met de zogenaamde Barentsz-klok, nu in het Rijksmuseum in Amsterdam, die Willem Barentsz meenam op zijn expeditie om een noordelijke doorgang naar India te vinden (1596). Op zijn reis moest hij de winter doorbrengen op Nova Zembla waar hij een huis bouwde (het Behouden Huys). Barentsz zelf overleefde het jaar daarop de terugreis niet in een open boot, maar verschillende leden van zijn bemanning wel. De klok werd teruggevonden tijdens archeologische werkzaamheden aan het einde van de negentiende eeuw. Bovenstaande inhoud heb ik overgenomen van de website van Mario Crijns. Velen zullen deze klok ongetwijfeld herkennen.. Klok valt onder een hoge prijsklasse. Prijs op aanvraag, (SOLD – VENDU – VERKOCHT)